Riviercruise op de romantische Douro met 'Asteria Expeditions'

Een betoverende riviercruise op de romantische Douro brengt u zorgeloos naar boeiende steden zoals Porto en Salamanca en de mooiste dorpen. U vaart langs rustgevende wijngaarden, proeft de heerlijke porto en geniet van de typische tradities. Een uiterst ontspannen vorm van reizen in een verbluffend decor met een kleine groep. 

Gegarandeerde afreis met een exclusief Nederlandstalige charter

Asteria Expeditions huurt het volledig schip af voor een select gezelschap van 30 personen. Zo blijft u de hele reis in een eigen kleine Nederlandstalige bubbel, begeleid vanaf de luchthaven in Zaventem. Ongetwijfeld smeedt u nieuwe vriendschappen in een gemoedelijke omgeving. 

Het schip 'Spirit of Chartwell' 

Elegantie en nostalgie zetten de toon op dit klein historisch schip. Queen Elizabeth II begroette in 2012 vanop de Spirit of Chartwell de menigte voor de viering van haar 60 jaar op de troon. Dankzij de uitstekende service en verrukkelijke gastronomie aan boord voelt u zich de koning(in) te rijk. Verwacht heel wat leuke momenten zoals een Vintage Port Wine Celebration, een kookdemonstratie, een barbecue, het Captain's Diner… 

Het ruime schip biedt plaats aan een select gezelschap van 30 passagiers. Uitgerust met alle nodige comfort zoals fijn 'British' meubilair en kajuiten in mahoniehout, ademt het een elegante en nostalgische Britse clubsfeer uit.

Het schip getuigt van een roemrijk verleden, met art-deco elementen van de RMS Windsor. In de kajuiten hangt verlichting van de SS France en decoraties uit de trein 'Cote d'Azur' uit 1929 (C.I. des Wagons-Lits). Alles werd perfect gerestaureerd.

De vaarroute vanuit PORTO

De groene pracht van de vallei, de aroma's van de portwijn, de zinderende fadomuziek en interessante bezienswaardigheden staan op het programma. De cruise begint en eindigt in Porto. U verkent de mooiste plaatsen langs de Douro waaronder het historische Lamego en het Spaanse Salamanca. Voor nog meer couleur local zorgen etentjes in typische quinta's, een flamencoshow… 

 PORTO - ENTRE OS RIOS 

Een geleid stadsbezoek in Porto, de 2de stad en haven van Portugal. U passeert elegante bruggen, waaronder de 19de-eeuwse ijzeren brug van Gustav Eiffel en enkele uit de 20ste eeuw die de 2 stadsdelen met elkaar verbinden. Ze zijn ware stadsemblemen. Tijdens deze rondrit krijgt u een mooi beeld van het gezellige oude stadsgedeelte, de Ribeira. 

Daarna bezoekt u het modernere gedeelte van de stad met onder meer het Casa da Musica, het concertgebouw. Op weg naar de kathedraal, komt u ook voorbij de hoogste kerktoren van de stad, de Torré dos Clérigos. Het mooie Sao Bento station, gebouwd aan het eind van de 19de eeuw is vernoemd naar het klooster dat eerder op deze plek stond. In 1916 is de centrale hal geheel bedekt met azulejos die oude ambachten en gebeurtenissen uit de rijke geschiedenis van Noord-Portugal uitbeelden.

Tot slot bezoek aan een portokelder met degustatie in Vila Nova de Gaia, bekend voor zijn groot aantal wijnkelders waar de Portowijnen langzaam liggen te rijpen. In de late namiddag 'Vintage Port Wine Celebration', een voorstelling van enkele zeer authentieke portwijnen op het schip.

ENTRE OS RIOS - LAMEGO - REGUA 

In de voormiddag uitstap naar Lamego, de meest historische stad van de Dourovallei. De eerste koning van Portugal werd er gekroond en de eerste fles wijn gebotteld. In dit kleurrijk charmant stadje ziet u mooie middeleeuwse gebouwen waaronder de kathedraal uit de 12de eeuw, het bisschoppelijk paleis en een Moorse kasteelruïne.

U bezoekt de bekende bedevaartkerk Nossa Senhora de Remédios. De bedevaartgangers beklommen in het verleden de meer dan 700 treden van de dubbele trap voor de kerk op de knieën! De trap is op de tussenliggende terrassen prachtig versierd met azulejos. Eenmaal boven geniet u van een prachtig uitzicht over de streek. U heeft er ook de mogelijkheid om het museum van Lamego te bezoeken. Het huisvest een interessante collectie schilderijen van Portugese kunstenaars en Vlaamse wandtapijten.

REGUA - CASTELO RODRIGO - BARCA D'ALVA

Na het ontbijt vertrek naar Castelo Rodrigo, een middeleeuws dorpje langs de hoogvlakte. Het strekt zich uit tot voorbij de grens met Spanje en is 1 van de 12 mooiste Portugese parochies. Het dorp zou gesticht zijn door Alfonso IX van León, als geschenk aan graaf Rodrigo Gonzalez de Girón, die zorgde voor de inwoners en het dorp zijn naam gaf. De pelgrims onderweg naar Santiago de Compostela kwamen hierlangs. Het verhaal gaat zelfs dat Franciscus van Assisi hier overnachtte tijdens zijn bedevaart. 16de-eeuwse huizen in Manuelino-stijl sieren de heel smalle straatjes. Joden, Arabieren en Christenen leefden er eeuwen vreedzaam samen.

BARCO D'ALVA - SALAMANCA - BARCO D'ALVA 

's Morgens vertrek voor een dag Salamanca. Deze charmante Spaanse stad ademt een bijzondere sfeer uit. Bezoek aan de universiteit met een prachtige barokke patio en de façade in plateresco-stijl, het bijzondere 'House of Shells', de levendige Plaza Mayor en de gotische 'nieuwe kathedraal' uit de 16de eeuw die verbonden is met de oude.

Lunch in een typisch Spaans restaurant met Flamenco-optreden.

BARCO D’ALVA - VILA REAL - MATEUS - REGUA 

In de voormiddag scherpt u uw kennis bij tijdens een lezing over 'Portugal today'. In de namiddag bezoek aan het 18de-eeuws Casa de Mateus. Dit prachtige landhuis in Vila Real, op 70 km van Porto, is wereldberoemd door de Mateus-rosé, waar het zijn naam aan gaf. Deze rosé wordt al sinds de jaren '40 niet meer in de wijngaarden van het paleis verbouwd, maar het gebouw staat wel nog afgebeeld op het etiket. Het huis is omgeven door prachtige tuinen. In het interieur springen de rijk bewerkte houten plafonds in het oog, net als de meubels uit verschillende tijdperken, schilderijen, zilveren voorwerpen en keramiek.

REGUA - ENTRE-OS-RIOS - PORTO

Vandaag vaart u vanuit Regua terug naar de monding van de Douro-rivier, de stad Porto. Onderweg luncht u in de charmante Quinta da Aveleda waarna u vanuit Entre-os-Rios verder gaat naar uw eindbestemming.

's Avonds vaart het schip doorheen de gezellige haven van Porto met afscheidsdiner aan boord. Meer info: Asteria Expeditions of bel 050 / 33 25 10