ANTARCTICA expeditie reportage door "Davy van Acker en Matthias De Klerck"

Davy van Acker: "Reizen is fantastisch, verslavend, en al snel ontwikkelden deze levenservaringen zich tot een nieuw streefdoel, de wereld ontdekken. Als je denkt net iets te hebben afgehaakt van je welbepaalde ‘bucketlist’, dan ontmoet je mensen die vol overgave hun verhaal vertellen van een andere belevenis. Je treft gelijkgestemden, dit ervaarde ik bij Macchu Picchu, Lima, Salar de Uyuna, La Paz, Foz d’Iguazu, Cuba, Dominikaanse Republiek, Mexico, … noem maar op. Mijn bucketlist werd niet korter, ze werd doorgaans alleen maar langer. Sinds begin februari 2022 zijn we aan 't cruisen in Antarctica met Hapag-Lloyd Cruises, lees hieronder onze belevingen".

Zondag 6 februari:  Een vlucht van 13 uur naar Argentinië, Ushuaia

Davy van Acker: "Het was dan eindelijk zo ver, de dag was aangebroken. Vroeg in de ochtend alles de auto in en van mijn isolatieverblijf nog heel snel even naar huis toe als verrassing voor de kinderen. Nog net voor ze richting school vertrokken was er een intense familieknuffel: “ Tot binnen 23 dagen boys, goed voor mama zorgen! Ik hou van jullie.” En daar verdween mijn gezin in de auto in de licht optrekkende mist. 

Brussels Airport hebben we nog nooit zo leeg gezien… ja, er komen betere tijden aan, dat is wat me althans sterk opviel als ik de verschillende reisagenten de laatste weken aan de lijn had. Nog even geduld! Van Brussel, naar Frankfrurt waar we ons aansluiten bij de groep van Hapag-Lloyd Cruises. Van de start in Frankfurt tot het vertrek in Ushuaia werd de groep constant begeleid door drie reisleiders van de rederij. Kort samengevat: pure luxe, was je iets vergeten of wist je niet ‘hoe’ of ‘wat’, zij regelden alles.

Het is al een heel avontuur geweest om tot aan de kade te geraken: Weg van het gezin voor een week om in zelfquarantaine te gaan. Een negatief geteste chauffeur om naar de luchthaven in Brussel te gaan. Een negatieve PCR test om het vliegtuig op te kunnen van Brussel naar Frankfurt. Een vlucht van 13 uur naar Argentinië. Een tweede test bij aankomst in Buenos Aires. Doorreizen naar Ushuaia. Een laatste PCR test voor ze het schip op mogen... en dan... zijn ze op het schip geraakt? YES! Het avontuur is nu echt begonnen!

Prachtige expediitecruise... lees je mee?

Davy van Acker: "Het was dan eindelijk zo ver, de dag was aangebroken. Vroeg in de ochtend alles de auto in en van mijn isolatieverblijf nog heel snel even naar huis toe als verrassing voor de kinderen. Nog net voor ze richting school vertrokken was er een intense familieknuffel: “ Tot binnen 23 dagen boys, goed voor mama zorgen! Ik hou van jullie.” En daar verdween mijn gezin in de auto in de licht optrekkende mist. 

Brussels Airport hebben we nog nooit zo leeg gezien… ja, er komen betere tijden aan, dat is wat me althans sterk opviel als ik de verschillende reisagenten de laatste weken aan de lijn had. Nog even geduld! Van Brussel, naar Frankfrurt waar we ons aansluiten bij de groep van Hapag-Lloyd Cruises. Van de start in Frankfurt tot het vertrek in Ushuaia werd de groep constant begeleid door drie reisleiders van de rederij. Kort samengevat: pure luxe, was je iets vergeten of wist je niet ‘hoe’ of ‘wat’, zij regelden alles.

Aangekomen in Buenos Aires, werd de hoofdbagage direct in afzondering genomen door de rederij, je zag deze pas terug in je kajuit aan boord van het schip. Geen gesleur en gedoe, menig passagier heeft zich zo een hernia kunnen besparen. 

Desalniettemin voelde je wel de stress die zich aan het opbouwen was. Aangekomen in het hotel werden we in een grote zaal samengebracht voor de tweede test, elk risico werd uitgesloten om besmettingen aan boord te krijgen. Yes, allen negatief, de tocht naar Ushuaia was al een volgende zekerheid. Daar zou test 3 – de finale PCR test nog volgen, een cruciaal moment."

Dinsdag 8 februari:  Buenos Aires, hoofdstad Argentinië

Davy van Acker: "Was jij ook reeds in Argentinië? Het land van meer dan 2 miljoen km2, het 5de grootste land ter wereld en bekend voor de pampa’s met zijn guachos, Patagonia, Foz d’iguazu en bovenal het Parijs van het zuiden Buenos Aires. Mijn laatste bezoek dateert van net geen 20 jaren terug in 2003, waarbij een rondreis met de rugzak na twee maanden hier eindigde. De stad heeft in die 20 jaar heel wat progressie gekend, je waant je gewoon ergens in Europa. Maar achter de facade van de oude Franse paleizen, de koloniale gebouwen en de lachende tangodansers schuilt een land dat in een grote economische impasse zit.  Van de circa 45 miljoen inwoners zijn er 25 miljoen “werkzaam”. Slechts 6 miljoen daarvan werken voor een private onderneming, te lezen als: vullen de schatkist van de overheid. Bijgevolg worden 19 miljoen volwassenen onder de vorm van ambtenaren, gepensioneerden, uitkeertrekkenden onderhouden in hun levensvoorzieningen door dezelfde povere schatkist. Daarbij is het essentieel te weten dat het land in verhouding zeer weinig industrie en export kent. De kostenstructuur is dan ook nefast en het land staat eigenlijk reeds jaar en dag aan de afgrond met inflaties van +50%. Deze inflatie wordt verzoorzaakt door de enige korte termijnoplossing die men hier hanteerd en dat is het continue bijdrukken van geld. 

Bij 60% van de jongeren heerst er vandaag armoede. Terwijl het inkomende toerisme normaal een vast gegeven is, is dit anno 2022 uiterst beperkt gebleven tot een paar overnachtingen als tussenstop van zij die onderweg zijn richting Ushuaia, de gate naar Antarctica.

Terwijl de straten zich dagelijks kleurrijk vullen met demonstraties heerst er toch een zekere sereniteit. 

We pikken nog even de highlights mee van de stad, gaan s’avonds in de nieuwe wijk Puerto Madero lekker eten en kruipen vroeg onder de wol. Want om 3u30 gaat de wekker af. Davy van Acker: "

Aan boord van HANSEATIC inspiration, Hapag-Lloyd Expeditiecruises

De bus bracht ons naar de marina, daar lag de HANSEATIC Inspiration aan de pier. We waren nog geen 15 minuten aan boord of:

  • onze temperatuur was gemeten
  • we hadden reeds aan glas champagne genuttigd
  • we kregen een introductie tot onze kajuit
  • we hadden onze Arctische laarzen en parka gepast. 

    Wat een ontlading, die nadien gevolgd werd door een fantastische vaart doorheen het Beagle Channel, we verlaten ‘El fin del mundo’ zittend op het terras van het Lido restaurant. 

    Na amper een half uur varen komt de eerste aankondiging door de speakers “humpback at port side”. Camera’s in de aanslag en het avontuur kan beginnen. De zon zorgt voor een mooi kleurspektakel enmijn reisgenoten en ik deelden dezelfde mening: “Wow, dat we dit mogen meemaken!

Vrijdag 11 februari: South Georgia 

Maar liefst drie zeedagen duurde het alvorens we land zagen. 

Shag Rocks

De Shag Rocks, nu niet het meest herbergzame landschap, 6 steile spitse rotsen die tot 75 m boven de oceaan uitsteken en uitgedost met miljoenen vogels die hier hun broedplaats vinden. Na 1750 kilometer resteerde ons nog 250 km tot South Georgia. 

South Georgia

Mogelijks heb ook jij nog nooit gehoord van dit eiland, wel in 1946 werd het eiland omschreven door Niall Rankin als volgt, ik kon het zelf niet beter verwoorden:

"Als je een gigantisch mes zou nemen, onder de hoogste bergruggen van Zwitserland zou snijden, precies waar de enorme gletsjers in de vallei naar beneden tuimelen, en dan je stuk berg, druipend van het gletsjerijs, in de zee zou laten vallen, ik denk dat je een goed idee van de plaats zou krijgen. Het is lang en smal en overal rijzen de met sneeuw bedekte bergen recht uit het water en reiken ze nabij het midden van het eiland tot een hoogte van meer dan 2.900 meter.” 

Omwille van de ligging is het eiland in de zomer de hotspot van de wereld voor krill, de basis van de voedselketen voor het leven in de Zuidelijke Oceaan – lees Antarctica. Bijgevolg is het de plaats waar de grootste zeezoogdierenpopulatie ter wereld zich concenteert op de Oostkant van een eiland dat slechts 170 km lang is en tussen de 2 en 40 km breed. 

  • zeeolifanten: 450.000 goed voor 50% van de totale populatie
  • Circa 6 miljoen pelsrobben
  • Meer dan één miljoen koningspinguins
  • Grootste kolonie van Macaroni pinguins
  • Verder nog enkele miljoenen Chinstrap en Gentoo pinguins.  
  • Broedplaats van + 10 miljoen vogels zoals onder andere de Albatros

Het mag gezegd worden, onze eerste landing in Fortuna Bay was gewoon al majestueus!

We landen met de vier Belgen met de allereerste zodiac en hadden het gehele strand enkel voor ons, wat en gevoel! Daar sta je dan, omgeven door rust, geen mens te bespeuren, maar wel miljoenen zwarte ogen op jou gericht. Spontaan zou je knielen voor al deze pracht en glorie. We hadden een get together van een kolonie van 7.000 paren koningspinguins, miljoenen pelsrobben en massa’s zeevogels die ons scherp in de gaten hielden. 

De grommende pelsrobben sprongen naar ons toe om hun puppies te beschermen, de koningspinguin zag er uit als een butler die naar ons toekwam alsof hij klaar was ons een glas champagne te serveren. Zie hier de interactie met de koningspinguin, sorry ik kon het niet laten...

Meer foto's van deze landing, check it out here. Controleer ook onze stories zou ik zeggen. 

De dag was uiterst vermoeiend, na de eerste landing om 6u30 welke circa 2 uren duurde, was er niet veel later al direct een tweede en om 17 uur ondernamen we een trektocht van 3,5 km van de Maiviken Bay naar het oude walvisjachtstation Grytviken.  Walvisjacht?

Jawel, het eiland heeft in de 20ste een eeuw een zeer lugubere geschiedenis nagelaten. Er waren verschillende walvisjachtstations in de baaien die op 50 jaren tijd het walvisbestand gedecimeerd hebben met 90%. Dit eiland dat vandaag uitstekend wordt beschermd, was tot 1962 de industriële hoofdplaats van de walvisjacht wereldwijd. Indrukwekkend, luguber en confronterend tegelijkertijd.

Vandaag de dag lopen de pinguins gewoon doorheen deze teloorgegane dorpen en liggen de pelsrobben en de zeeolifanten verborgen in de ruïnes te slapen.

Tevens herbergt Grytviken de begraafplaats van de grootste held van de zuidpoolgeschiedenis, Sir Ernest Schackleton. Het verhaal beleef je tijdens deze reis van op de eerste rij, een ware nagelbijter. Neem even de tijd en bekijk hier het gehele verhaal. 

"South Georgia heeft gewoon iets magisch en laat diepe indrukken na."

Je waant je direct terug in de tijd van de ontdekkingsreigers, deze sfeer hangt alom ingekleed met  een indrukwekkend landschap en miljoenen bewoners die je hartelijk welkom heten. 

Davy: "De laatste jaren hebben we voor heel wat Belgische groepen hun droom naar Antarctica mogen uitvoeren. Voor 2023 en 2024 hebben we vier bucketlist bestemmingen met ons expeditieschip HANSEATIC inspiration: Antarctica, Spitsbergen, de Great Lakes en de Amazone. Enkele interessante afvaarten:

1 dec. 2022 en 6 januari 2023: 19 dagen, Antarctica - Falkaland -South Georgia met HANSEATIC inspiration. Ontdek het witte wonderland.

24 januari 2023: 17 dagen, Antarctica - Falkaland -South Georgia met HANSEATIC inspiration en beleef het broed- en kweekseizoen van de pinguïnkuikens.

9 februari 2023: 20 dagen, Antarctica - Falkaland -South Georgia met HANSEATIC inspiration: Expeditie in de puurste zin.

MEER INFO & reservaties bij de CRUISESPECIALISTEN, klik hier.