Riviercruise op de Gironde met Verhoeven Reizen, vertrek op 30 juli 2024 

Het estuarium van de Gironde, in het gelijknamige departement in het zuidwesten van Frankrijk, is eigenlijk de samenvloeiing van de Garonne met de Dordogne. In de bronstijd was de Gironde belangrijk voor de handel in tin uit Cornwall (Engeland) en de import van koper uit Spanje. Dat verkeer zorgde voor de opkomst en de stichting van Burdigala, de toekomstige stad Bordeaux, nu hoofdplaats van de regio Aquitaine. In de 9de eeuw voeren de Vikingen het estuarium op en ze plunderden handelsschepen. Zij werden op hun beurt gevolgd door de Engelse koningen in de 12de eeuw. In 1152 trouwde Hendrik II van Engeland met Eleonora van Aquitanië en ontving als bruidsschat de streek rond Bordeaux. Het estuarium werd de toegangsweg voor de koning van Engeland en de wijnhandel floreerde.

Ondertussen is de bordeauxstreek het grootste wijngebied van Frankrijk.

In Bordeaux gaan we aan boord van het cruiseschip, dat ons over de Garonne, Dordogne en de Gironde zal voeren. Elke aanlegplaats langs onze route staat garant voor een boeiende excursie. Onze autocar volgt dezelfde route, zodat we al onze excursies kunnen uitvoeren met eigen autocar en met onze eigen Nederlandstalige gids.

  • Bordeaux – Cussac-Fort-Médoc: We varen van de Garonne naar de Gironde en passeren de eilandjes Cazeau en Patiras. Rond de middag bereiken we onze eerste aanlegplaats Pauillac, destijds gebouwd door de wijnhandelaren of kapiteins op de lange omvaart. Zij bouwden op de kades prachtige herenhuizen in natuursteen. Een rondrit door de Médoc, een van de beroemdste wijnstreken van het bordeauxgebied. Het zacht en vochtig microklimaat is ideaal voor de wijngaarden. Langs de kastelenroute lezen we klinkende wijnstreeknamen als Saint-Julien, Margaux en Haut-Médoc en komen we langs enkele van de beroemdste châteaus: Lafite- Rothschild, Latour en Mouton Rothschild. 
  • Cussac-Fort-Médoc – Blaye: Het stadje wordt gedomineerd door de mooie citadel, in de 17de eeuw gebouwd door Vauban. De route van de Corniche: We ontdekken er mooie tuinen, oude vissershuizen, opmerkelijke huizen tegen de kliffen aangebouwd en de zogenaamde carrelets, vissershutjes op hoge palen in het water. De vestingstad Bourg is gebouwd op een rotspunt en omringd door een middeleeuwse omwalling. Terugkeer naar Blaye en bezoek aan de citadel, Unesco Werelderfgoed, vanwaar we een prachtig vergezicht krijgen over de Gironde.
  • Blaye – Bourg of Libourne – Saint-Émilion: bezoek aan de ondergrondse monumenten van het dorp Saint-Émilion. De lokale gids vertelt de geschiedenis van dit middeleeuws dorp en we ontdekken er uitzonderlijke holwoningen: de grot van monnik Émilion, de stichter van het dorp, de Kapel van de Drievuldigheid, gebouwd te zijner eer en de catacomben. Tot slot komen we bij het meest uitzonderlijke monument: de monolithische kerk, volledig uitgehouwen uit de kalkrotsen, de grootste in Europa. En bij een verkenning door een van de beroemdste wijnstreken ter wereld kan een bezoek aan een wijnbouwer natuurlijk niet ontbreken. We krijgen uitleg over de verschillende fases in het wijnproces en daar hoort uiteraard ook een kleine degustatie bij. 
  • Bourg of Libourne – Bordeaux: bezoek aan Bordeaux, door de Unesco geklasseerd als Werelderfgoed.

Aan boord van MS Cyrano de Bergerac 

Kajuiten: Alle kajuiten zijn buitenkajuiten voorzien van tv, airco, safe, telefoon en badkamer met douche en toilet. Voorziening van elektriciteit 220v.
Maaltijden: ’s Morgens ontbijtbuffet en ’s avonds tafelbediening of buffet.
Faciliteiten: Het schip heeft 3 passagiersdekken. Loungebar met danspiste, restaurant, terras, gym en zonnedek met ligstoelen. WiFi (gratis)

Meer info: Verhoeven Reizen