Costa Cruises vanaf november 2020: cruises te boeken voor Belgische gasten

Costa Cruises herstart in fasen vanaf 6 september 2020: Costa Cruises is van plan om haar activiteiten vanuit Italiaanse havens geleidelijk te hervatten vanaf 6 september 2020.

Het heropstarten van de cruises zal stapsgewijs gebeuren, met een geleidelijke re-introductie van de verschillende schepen. 

De eerste fase begint met cruises met de Costa Deliziosa. De eerste cruises zouden alleen toegankelijk zijn voor Italianen. Fase 2 zou in oktober beginnen. Dan komen er vijf cruiseschepen in de vaart, onder meer de nieuwe Smeralda en de Luminosa. In die fase zouden alleen Italiaanse, Franse en Spaanse passagiers mee mogen. De derde fase, die in november zou beginnen, zouden alle Europeanen weer met Costa cruises kunnen maken met Deliziosa, Diadema, Smeralda en Luminosa. In de twee maanden daarna zou het aantal cruiseschepen uitgebreid worden tot en met zeven cruiseschepen in januari 2021.

Costa Cruises Safety Protocol 

Het Costa Safety Protocol is net als de veiligheidsprotocollen van andere cruisemaatschappijen opgesteld in samenwerking met wereldwijde overheden, gezondheidsautoriteiten en wetenschappers.

  • Per cruise mogen veel minder passagiers dan gebruikelijk aan boord. 
  • Apps en digtale diensten moeten er voor zorgen dat er minder persoonlijke contacten nodig zijn. 
  • Elk bemanningslid wordt in het land van herkomst vooraf gescreend, inclusief twee verschillende coronatests met wissers. Bij aankomst in Italië worden ze een derde keer getest. Negatief-geteste bemanningsleden mogen aan boord maar moeten 14 dagen in quarantaine. Hun gezondheidstoestand wordt dagelijks gecontroleerd met temperatuurmetingen. Maandelijks wordt elk lid van de bemanning gecontroleerd met een wissertest. Bovendien moeten bemanningsleden voor het begin van elke dienst hun lichaamstemperatuur laten meten.
  • passagiers moeten op een aangewezen tijdstip aanwezig zijn om in te schepen. Op die manier wordt de drukte in de passengerterminal gespreid.
  • Passagiers moeten bij inscheping, net als voorheen, een vragenlijst over hun gezondheid invullen. Alle passagiers moeten hun lichaamstemperatuur laten meten en in de terminal een mondmasker dragen. Het controleren van de lichaamstemperatuur gebeurt bij elke in- en ontscheping, ook als je dus een excursie aan wal gaat maken.
  • Social distancing: Aan boord zijn openbare ruimtes zodanig ingericht dat passagiers onderling voldoende afstand kunnen houden. Ook moet iedereen binnen een mondkapje dragen. Buiten moet je alleen een mondkapje dragen als je niet voldoende afstand tot andere passagiers kunt houden of als de regels van het betreffende land dat voorschrijven. 
  • In restaurants is geen zelfbediening meer mogelijk. Alle maaltijden en drankjes worden geserveerd door het Costa-personeel. Bovendien moet je een plaats in de belangrijkste restaurants vooraf reserveren. 
  • Ontsmetten, desinfecteren en nieuwe ventilatiesystemen: Het interieur en de buitendekken zullen vaker worden gereinigd en ontsmet met speciale producten. Ook de hutten en suites van de passagiers worden dagelijks schoongemaakt en gedesinfecteerd. Verder zijn boordventilatiesystemen uitgerust met nieuwe filters die zorgen voor een hoge filterefficiëntie met verse lucht van buiten. Het recyclen van de lucht van binnen moet zo tot een minimum worden beperkt.
  • Vaker entertainment, maar in kleinere groepen: Ook het entertainment is aangepast. Overdag zijn er meer shows, maar die zijn voor kleinere groepen toegankelijk. Ook andere openbare ruimtes zijn opnieuw ingericht, zodat afstand houden makkelijker wordt.
  • Coronamaatregelen tijdens excursies: Tijdens excursies gelden vergelijkbare maatregelen: de groepen zijn kleiner dan voorheen en het vertrek van de groepen verloopt gespreid. De touringcars worden ontsmet voor en na elk gebruik. Gidsen dragen mondkapjes. Tijdens een cruise met Costa Cruises mag je wel op eigen houtje aan wal gaan, maar Costa raadt sterk aan om alleen met een Costa-excursie mee te gaan. Daarvan kan gecontroleerd worden dat de hygiëneregels worden nageleefd.

Voor meer info en reservaties contacteer de betere cruisereisbureau's